Werkgevers mogen niet zomaar snuffelen in emails werknemer

Privacy op de werkvloer-0004
Advocaat Van de Griek in de zittingszaal van Rechtbank Almelo. Klik op de foto voor het volledige interview.

Interview met advocaat mr. Saskia van de Griek in het toonaangevende business magazine TOM. “Klem tussen privacy en bedrijfsbelang”.

Samenvatting van het interview:

Porno kijken op een bedrijfscomputer in de baas z’n tijd. Of urenlang chatten met je vriend(in) op een zakelijk mobieltje. Privaat misbruik van bedrijfsmiddelen, zoals computers, email en internet, en werktijd komt steeds vaker voor en wordt urgenter. In hoeverre mag een baas snuffelen in het mailverkeer van werknemers en wanneer schuurt dat met de privacy? En net zo interessant: hoe kun je het misbruik voorkomen? Meestal worden deze arbeidsconflicten onderling ‘geschikt’.

Privacy schending ligt gevoelig zodra de baas zijn werknemer gaat bespieden wegens vermeend misbruik van bedrijfsmiddelen.

Werkgevers mogen niet zomaar rondsnuffelen in bijvoorbeeld mailverkeer van werknemers. Diverse waarborgen zijn noodzakelijk. Daar heerst bij werkgevers onrust en onduidelijkheid over.

Een werkgever moet de Autoriteit Persoonsgegevens vooraf informeren dat hij het mail- of internetverkeer van zijn werknemer heimelijk laat monitoren of een verborgen camera wil inzetten. Ook zal hij moeten uitleggen waarom een minder ingrijpende manier niet mogelijk is. De Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen: College Bescherming Persoonsgegevens, red.) zal vervolgens de monitoring toetsen. Daarnaast dient de werkgever aan de Autoriteit duidelijk te maken hoe hij de beelden of andere data beveiligt zodat deze bijvoorbeeld niet kunnen weglekken naar derden. Onder de nieuwe Meldplicht datalekken sinds januari kan een boete oplopen tot 810.000 euro!

Verder zijn werkgevers verplicht om hun personeel in te lichten over het monitoren van de bedrijfsmiddelen – computers, maar ook vervoersmiddelen – om te zien of ze bedrijfsmatig worden ingezet.

Dat is mogelijk via een personeelsreglement dat als aanhangsel dient van een arbeidsovereenkomst. Aanvullend kan een algemeen bericht aan het personeel worden gestuurd.

Kortom: een werkgever kan niet lukraak in iemands mailbox gaan snuffelen, maar moet eerst voldoen aan de meld- en informatieplicht. Al deze waarborgen worden ook genoemd in de recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, waar zoveel ophef over is de laatste tijd. Deze uitspraak geeft werkgevers dus niet ineens het recht om zonder meer te ‘snuffelen’ in email- of chatverkeer van werknemers”, aldus Van de Griek.

Lees hier het volledige interview met advocaat Van de Griek in TOM Magazine

bron: TOM magazine

Lees Profiel van advocaat mr. Saskia van de Griek
Lees Referenties van deze advocaat

Neem vrijblijvend contact op met deze advocaat om uw juridische mogelijkheden te bespreken.


Deel dit via:
Facebooktwitterlinkedinmail