Waarop letten bij gesprek met verzekeringsarts?

Als u een WIA-uitkering hebt aangevraagd, of een Ziektewet-uitkering of Wajong-uitkering, dan wordt u opgeroepen voor een gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. Mensen vragen mij vaak wat ze moeten doen tijdens zo’n gesprek of juist niet moeten doen. Wat is belangrijk? Waar moet je op letten?

Mensen zijn van nature geneigd om zich zo goed mogelijk voor te doen. Dus mensen zeggen vaak dat het allemaal wel meevalt of proberen er zo goed mogelijk uit te zien. Het is belangrijk om dat juist niet te doen. Maak het niet mooier dan het is. Als je elke dag pijn en klachten hebt, zeg dat dan ook. Bagatelliseer het niet. Als zo’n afspraak enorm veel energie komt, waar je nog dagen van moet bijkomen, benoem dat dan ook. En probeer er niet zo goed mogelijk uit te zien voor het gesprek.

De verzekeringsarts vraagt naar de aandoeningen en de klachten, maar ook naar hoe je dag eruit ziet en hoe je sociale contacten zijn. Maak dit niet mooier dan het is. Vaak beschrijven mensen een goede dag. Dan gaat de verzekeringsarts er al snel vanuit dat dat een gemiddelde dag is. Het is belangrijk om te beschrijven hoe een gemiddelde dag is. Als je bijna niks kan doen en het dagverhaal er dus niet gevuld uit ziet, dan is dat maar zo. Maak het niet mooier. Je kunt best een goede dag beschrijven, maar zeg er dan bij dat het om een goede dag gaat en hoe vaak zo’n dag voorkomt.

De verzekeringsarts beoordeelt ook hoe iemand eruit ziet. Als je er heel goed en verzorgd uitziet, dan trekt hij daar ook conclusies uit, die meestal niet in je voordeel zijn. Dus ga niet opgedoft naar de afspraak.

Benoem verder niet alleen de lichamelijke klachten. Vaak hebben mensen (ook) psychische klachten, al dan niet door de lichamelijke. Beschrijf deze ook. Je hoeft je nergens voor te schamen, je bent niet de enige. Vaak kampen mensen met beperkte energie, depressieve klachten of een kort lontje. Geef dit dan aan. Dat zijn allemaal dingen die belangrijk zijn bij de WIA beoordeling.

Mocht de uitkering aanvraag toch worden afgewezen, dan kan je daartegen in bezwaar. Wij kunnen je bijstaan in de bezwaarprocedure. Wij zijn gespecialiseerd in het socialezekerheidsrecht (WIA, ZW, Wajong, WW en bijstand).

Wij helpen u met het bezwaar. Neem direct contact op.

Over ons
Referenties


Deel dit via:
Facebooktwitterlinkedinmail