Ik zoek een pro deo advocaat

Toevoeging (pro deo)

Veel mensen hebben geen geld voor een advocaat, maar hebben wel een advocaat nodig. Daarvoor is een pro deo advocaat. Een pro deo advocaat is een sociaal advocaat die mensen bijstaat die weinig geld hebben. De advocaat vraagt dan voor de client een toevoeging aan. Dat is gesubsidieerde rechtsbijstand, ook wel gefinancierde rechtsbijstand.  De overheid verstrekt dan een toevoeging aan de advocaat.

Eigen bijdrage bij de toevoeging

De client betaalt een eigen bijdrage. De laagste eigen bijdrage is (in 2023) eur 159. In veel gevallen kan de gemeente deze laagste eigen bijdrage betalen uit de bijzondere bijstand. De gemeente kan rechtstreeks aan de advocaat betalen, zodat de client zelf geen kosten heeft.

Bij een hogere eigen bijdrage zal de client deze zelf moeten betalen. Vaak kunnen daar wel afspraken over gemaakt worden, bijvoorbeeld om de eigen bijdrage in een aantal maanden te betalen.

Te hoog inkomen voor toevoeging

Als het inkomen (en vermogen) van de client te hoog is voor een toevoeging, geldt doorgaans een uurtarief. In veel gevallen kan een vaste prijs afgesproken worden voor de procedure. 

Wat voor soort zaken

Er zijn verschillende sociaal advocaten. Alle pro deo advocaten hebben hun eigen specialismes. Ons kantoor is gespecialiseerd in socialezekerheidsrecht (uitkering: WIA, Wajong, Ziektewet, WW en bijstand) en civiel jeugdrecht (OTS en uithuisplaatsing), en vaststellingsovereenkomst (arbeidsrecht). Het is belangrijk om niet zomaar een advocaat te kiezen, maar een advocaat te kiezen die gespecialiseerd is in het soort zaak dat u heeft. U kunt ook een advocaat zoeken op de website van de betreffende specialisatievereniging. Dan weet u zeker dat u een specialist krijgt.

Vrijblijvend contact met gespecialiseerde advocaat

Heeft u een zaak over uitkering, OTS, uithuisplaatsing, of vaststellingsovereenkomst? Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Onze advocaat is aangesloten bij de specialisatievereniging voor socialezekerheidsrecht advocaten en de specialisatievereniging voor jeugdrecht advocaten.

Over ons
Referenties


Deel dit via:
Facebooktwitterlinkedinmail