Hebt u voor 1 januari 2017 een boete gekregen van UWV of gemeente?

Het UWV, de SVB en de gemeente moeten uitkering terugvorderen als teveel uitkering is betaald. Dat kan het geval zijn als er sprake is van schending van de inlichtingenplicht. Het UWV of de gemeente kan van terugvordering afzien als er sprake is van een dringende reden. Er moeten dan bijzondere omstandigheden zijn.

Vaak wordt er bij of na terugvordering ook een boete opgelegd. Die boete kan hoog oplopen. In 2013 zijn de regels over het opleggen van boetes strenger geworden en konden de boetes hoger zijn dan daarvoor.

In 2014 heeft de hoogste rechter in socialezekerheidszaken, de Centrale Raad van Beroep, al gezegd dat die strengere boete regels in strijd met internationaal recht zijn.

Per 2017 zijn de wettelijke regels over boetes minder streng geworden.

Een aantal mensen hebben bij het UWV verzoeken om herziening van het boetebesluit gevraagd. Dat is door het UWV afgewezen. Daarna volgende bezwaar, beroep en hoger beroep. Deze maand heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld in hoger beroep dat het onder bepaalde omstandigheden onredelijk is om verzoeken tot herziening af te wijzen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen boetes die wel en die nog niet zijn betaald. Als de boete al is betaald hoeft het UWV de boete niet te herzien. Tenzij de boete hoger was dan het maximale bedrag dat de strafrechter zou hebben opgelegd. Als de boete nog (volledig) niet betaald is dan moet het UWV (maar kan ook een gemeente of de SVB zijn) het herzieningsverzoek inhoudelijk beoordelen.

Het is dus de moeite waard om voor boetes die zijn opgelegd tussen 2013 en januari 2017 te bekijken of een verzoek tot herziening zinvol is.

Neem vrijblijvend contact op om uw mogelijkheden te bespreken.
Over ons
Referenties


Deel dit via:
Facebooktwitterlinkedinmail