De urenbeperking bij een WIA-uitkering

Als u een WIA-uitkering hebt aangevraagd, krijgt u een gesprek bij de verzekeringsarts van UWV. Deze stelt u allerlei vragen en u kunt zelf informatie aanleveren en vertellen.

Als u van mening bent dat u niet in staat bent om volledig te werken, dan kunt u dat aangeven aan de verzekeringsarts.

De verzekeringsarts gaat dan beoordelen of er sprake is van een urenbeperking (een beperking in de duurbelastbaarheid). Hoe de verzekeringsarts dat beoordeelt staat in de standaard ‘Duurbelastbaarheid in arbeid‘.

In de standaard Duurbelastbaarheid in arbeid valt het volgende op te maken.

Er zijn drie situatie waarin een urenbeperking wordt aangenomen:

  1. Stoornis in de energiehuishouding
  2. Preventief
  3. Verminderde beschikbaarheid

1. Stoornis in de energiehuishouding

De verzekeringsarts zal de aard en ernst van uw aandoening beoordelen met betrekking tot de noodzaak tot recuperatie (het herstel van krachten).

In principe moet er sprake zijn van een ernstig ziektebeeld om een urenbeperking te kunnen aannemen.

De energiehuishouding kan op drie manieren verstoord zijn:

  • Door een energietekort
  • Door een te groot energieverbruik
  • Bij verminderde mogelijkheden om te kunnen recupereren

2. Preventief

Een urenbeperking op basis van een preventieve indicatie wordt aangenomen als er sprake is van een aandoening waarbij ziekteverschijnselen kunnen verergeren of optreden bij als u (meer) gaat werken.

3. Verminderde beschikbaarheid

Als u intensieve medische behandelingen volgt die meerdere dagdelen per week duren, waardoor u niet kunt werken, dan bent u verminderd beschikbaar. Er moet sprake zijn van een noodzakelijke behandeling om een urenbeperking wegens verminderde beschikbaarheid aan te nemen. Ook het herstel van de behandeling telt mee (zoals na een EMDR behandeling).

Onderbouwing

Een verzekeringsarts neemt niet snel een urenbeperking aan. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk te onderbouwen met medische documenten dat sprake is van een urenbeperking. En door uw dagverhaal zo volledig mogelijk te vertellen aan de verzekeringsarts.

Als een urenbeperking niet wordt toegekend, dan kunt u in bezwaar. Wij helpen u daarbij op basis van onze expertise in het socialezekerheidsrecht.

Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij het indienen van een bezwaar. Een juridisch specialist kan u helpen bij het opstellen van een sterk bezwaarschrift en u begeleiden tijdens het proces.

Heeft u een UWV besluit over een uitkering ontvangen en wilt u daartegen een bezwaarschrift indienen? Onze advocaat socialezekerheidsrecht helpt u met het bezwaar. Neem direct contact op.

Over ons
Referenties

 


Deel dit via:
Facebooktwitterlinkedinmail