Concurrentiebeding en relatiebeding

Concurrentiebeding en relatiebeding bij arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Het arbeidsrecht en ontslagrecht is en wordt aanzienlijk gewijzigd in 2015 en 2016. De nieuwe wet heet ‘Wet Werk en Zekerheid’ (WWZ).

In dit artikel beschrijf ik kort de wijzigingen inzake het concurrentiebeding en relatiebeding bij een tijdelijk arbeidscontract.

Klik hier voor het document met alle relevante wijzigingen.

Tot 2015 is het heel lang gebruikelijk geweest dat een werkgever een concurrentiebeding op nam in een arbeidscontract. Ook in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. (Een relatiebeding is ook een concurrentiebeding.)

Per 2015 mag dat niet meer. Bij uitzondering mag een concurrentiebeding of relatiebeding alleen worden overeengekomen als er een zwaarwegend bedrijfsbelang of dienstbelang is. De noodzaak daartoe moet ook schriftelijk worden gemotiveerd.

Het zwaarwegend belang moet bestaan bij het aangaan van het concurrentiebeding of relatiebeding, maar moet er ook (nog) zijn bij het einde van de arbeidsovereenkomst.

Een concurrentiebeding of relatiebeding is nietig (niet bestaand) als het niet schriftelijk is afgesproken of als de werknemer minderjarig is. Dan geldt het concurrentiebeding of relatiebeding dus niet.

Een werknemer kan naar de rechter als hij van mening is dat er geen zwaarwegend bedrijfsbelang of dienstbelang voor het concurrentiebeding of relatiebeding. Dat kan ook als het beding in het betreffende geval onredelijk is volgens de werknemer. De rechtbank kan het concurrentiebeding of relatiebeding vernietigen of een vergoeding toekennen aan de werknemer.

Heeft u problemen met uw concurrentiebeding of relatiebeding of heeft u andere conflicten met uw werkgever?
Neem dan contact op via de website, of bel direct: 0546-890110.

 

 


Deel dit via:
Facebooktwitterlinkedinmail